Duikerklok
Al vroeg begon de mensheid allerlei hulpmiddelen te gebruiken om het verblijf onderwater te verlengen. Onder andere werd gebruik gemaakt van een eenvoudige torenklok, die geheel onderwater werd gebracht met een tros. Vanuit deze luchtbel kon men een groter bereik krijgen. De luchtsamenstelling in de 'duikerklok' had wel de juiste druk, maar niet de juiste gassamenstelling na enige tijd ademen. Het kooldioxide gehalte in de klok werd natuurlijk veel te hoog.

6 Bouts standaard pak van Siebe Gorman. 1955
Deze helm is in gebruik geweest bij de firma Goedkoop te Amsterdam, die toentertijd 6 van deze uitrustingen in gebruik had. Het 'standaardpak' zoals dit pak in de volksmond wordt genoemd, heeft de volgende onderdelen:

Geschiedenis duiken
De naakte duiker
De huidig ontwikkelde mens neemt aan dat in de prehistorie, miljoenen jaren geleden, toen harige wezens uit de bomen neerdaalden om rechtop te gaan lopen, de mensheid is ontstaan. Hierbij ontstond gelijk de vraag naar gevarieerder voedsel. We kunnen gerust aannemen dat de eerste mens werktuigen heeft gemaakt om al die lekkernijen uit die raadselachtige zee te halen. Bij het lopen langs de rivierbeddingen, stranden en rotskusten zal men ongetwijfeld aan hun voeten, allerlei eetbare schelp- en schaaldieren zijn tegen gekomen. Zo is de interesse ontstaan in al wat onderwater leeft en beweegt. Gewoon uit pure noodzaak
Klingerts Duikuitrusting
Een van de eerste duikapparaten, die werkelijk gebruikt werd was Klingerts Duikuitrusting in 1797. Hij werd door de Duitser Klingert uitgevonden en in de Oder uitgeprobeerd. De druk van de lucht in het reservoir werd constant met de druk van het water gehouden.

Er zijn helmen gemaakt van 0 tot en met 12 bouten.
De zes bouts uitvoering, was het meest succesvol; hij werd wereldwijd gebruikt en nagemaakt. Deze uitrusting maakte het mogelijk een duiker, in enkele minuten, veilig droog en comfortabel onder water te krijgen. Door de slimme en toch eenvoudige constructie,kan de duiker zelf het onderhoud en reparatie doen, eventueel met behulp van een lokale koperslager. Boven water is het standaardpak niet zo mobiel en inzetbaar als een moderne uitrusting, maar eenmaal op de bodem zou een geoefende duiker er nog prima zijn werk mee kunnen verrichten.
De eerder genoemde duikmaterialen zijn slechts enkele van de velen voorafgaande aan de duikuitrusting van tegenwoordig.